Úvod Novinky Filmy a seriály
Prepájanie prítomnosti s minulosťou a lákadlá ťažkej doby. Režisér o novom filme Spiaci účet
Prepájanie prítomnosti s minulosťou a lákadlá ťažkej doby. Režisér o novom filme Spiaci účet

Prepájanie prítomnosti s minulosťou a lákadlá ťažkej doby. Režisér o novom filme Spiaci účet

Do kín prichádza skvelá dráma, ktorú by mali vidieť všetci dnešní mladí ľudia.

V novom slovenskom filme Spiaci účet budú musieť mladí manželia čeliť dileme, pred ktorú ich postaví nečakane objavené dedičstvo. Režisér a scenárista Miloslav Luther, tvorca filmov Chodník cez Dunaj, Anjel milosrdenstva či Útek do Budína, nakrútil intenzívnu drámu, v ktorej vypláva na povrch ťaživá minulosť jednej rodiny.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Ja som od historičky Kataríny Hradskej prečítal knihu o Dieterovi Wislicenym, bol to poradca Slovenského štátu. On mal na starosti židovskú otázku a šokovali ma viaceré veci. Ale najviac, že po arizáciách do pozícii v štátnej správe vstupovali mladí ľudia. To boli mladí ľudia plní nádejí, že budú mať dobrú kariéru a postupne ako sa vojna rozširovala, museli na to reagovať. Čo by dnes mladí ľudia urobili? Ako by lákadlu šance odolali,“ položil si sám režisér otázku.

richard-autner-a-dominika-morávková-vo-filme-spiaci-účet

Práve preto zvolil detektívny spôsob rozprávania, ktorý ide z prítomnosti do minulosti a hľadá spoločné znaky. Čo je vlastne Spiaci účet? „Je to niečo, čo vieme, že niekde je, niečo sa niekde stalo a budeme za to platiť. Ten účet môže byť pozitívny, ale aj zničujúci,“ povedal a nechcel prezradiť viac.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prítomnosť verzus minulosť

Film je pomerne náročný a komplikovaný najmä v tom, akým spôsobom je porovnávaná minulosť a prítomnosť. Nakrúcanie bolo rovnako náročné. „Najprv sme nakrútili prítomnosť naraz za 17 dní a prišiel covid. Potom sme museli čakať a po roku sme nakrúcali minulosť,“ hovorí režisér Miloslav Luther.

Aj výber hercov bola preňho ťažká úloha. Vo filme sa v hlavných úlohách predstavia Richard Autner, Dominika Morávková, Dávid Uzsák a Veronika Meszárosová.

„Chcel som zachovať istú príbuznosť medzi nimi, aby to neboli viditeľne rozdielne typy. Chcel som Františka Kovára do postavy, ktorá je preňho netypická a potom som k nemu hľadal jeho otca v mladom veku. Našiel som Dávida Uzsáka, ktorý bol vynikajúci vo filme Kryštof. Veroniku Meszárošovú som našiel v jednej z agentúr. Má v sebe zvláštnu zmes sebavedomia a prísnosti a zároveň mäkkosti a zraniteľnosti,“ dodáva.

veronika-meszarosova-a-david-uszak-vo-filme-spiaci-účet

Snímka Spiaci účet príde do kín už vo štvrtok 18. apríla 2024. 25 50 75 90

Galéria

Moravkova a Autner vo filme Spiaci ucet.png veronika-meszarosova-a-david-uszak-vo-filme-spiaci-účet richard-autner-a-dominika-morávková-vo-filme-spiaci-účet richard-autner-a-dominika-morávková-vo-filme-spiaci-účet veronika-meszarosova-vo-filme-spiaci-účet
Zdroj foto: Continental film

Živé vysielanie ??:??

Televízia